søndag 2. november 2008

OD - Dagen!


Torsdag forrige uke deltok mange Norske skoler på Operasjons Dagsverk. Vi fikk en "fri-dag" fra skolen for å samle inn penger til et prosjekt kalt Shanglap, som har som mål å fremme kvinners utdanning i Bangladesh, og sjansen til å gi dem et bedre liv.
De fleste jentene i Bangladesh får et dårlig utdanningstilbud etter barneskolen, og må isteden hjelpe til med husholdningsarbeid i hjemmet.
Det begynner omtrent like mange kvinner og gutter på skolen når de er små, men mange kvinner slutter å gå på skolen etter noen få år. Noen slutter fordi de må hjelpe til i hjemmet, og noen slutter fordi kommer i puberteten og noen fordi foreldrene ikke har råd til skolebøker og skole uniformer. Men alt for mange slutter fordi de skal gifte seg i ung alder!
Derfor er det viktig at noen tar intiniativet til å gi disse kvinnene et tilbud om utdanning før de binder seg.
Det har i denne sammenhengen blitt opprettet en ordning kalt ”Shanglap” for å hindre det store frafallet av kvinner i utdanningen. Her lærer de å lese og skrive, de lærer yrkesrettede kår som sying, strikking og håndverksarbeid og de får også tilbud om å fortsette utdanningen. Dette gir kvinnene en mer inholdsrik hverdag, med ny selvtillit, ny kunnskap og nye venner som skaper en god sirkel.
Mens vi kan gå på skole eller nesten blir tvunget på skolen har ikke alle ungdommene i Bangladesh den muligheten. De må hjelpe til i hjemmet og har ingen bedre framtid i møte.
Jeg tror at OD aksjonen er viktig for å hjelpe fattige barn i slum-området å få noe mer ut av livet. Hver elev skal samle inn 300-400 kr som er de samlede kostnadene på disse barnas utdanning. Det betyr at hver elev kan hjelpe et annet barn i verden med en utdanning som kan hjelpe dem livet ut, og kan la deres drømmer gå i oppfyllelse.
Vært eneste bidrag hjelper!
Daniel

Ingen kommentarer: